انواع روش های پرداخت چوب

استاد کاران به کرات با این موضوع مواجه شده اند که قبل از شروع به کار بر روی چوب زدگی و برجستگی هایی وجود داشته که مانع از انجام کار تمیز و بی نقص می شده اند. به همین دلیل لازم است قبل از هر گونه اقدامی نسبت به پرداخت و صاف کردن سطح چوب عمل کرده تا در خلال کار مشکلی ایجاد نشود. پرداخت چوب به ظاهر امری آسان ولی دقیق است که نیاز به تجربه زیادی نیز  خواهد داشت.
غالبا اولین گزینه برای از بین بردن خرابی های بزرگ و همسطح کردن دو چوب استفاده از لیسه است. با این وسیله زمان انجام کار پرداخت کم شده و از تخریب های احتمالی که ماشین سنباده به همراه دارد جلوگیری بعمل می آورد.


به وسیله ماشین سنباده که به ماشین پوست نیز معروف است می توان سطح قطعه کار را پرداخت نمود. به این ترتیب که برای از بین بردن رد توپی رنده و تو رفتگی های دیگر از سنباده زیر و نمره بالا باید بهره گرفت. هر چقدر سطح کار خشن و با آسیب دیدگی بیشتری باشد تراکم سنباده کمتر (زبر) و هر چقدر سطح صاف تر و یا روکش شده باشد تراکم سنباده بیشتر ( نرم) باید باشد.
یک روش دیگر استفاده از دستگاه سنباده غلطکی یا تانکی است. این ابزار دارای کفی مستطیل شکل بوده و حرکت خطی دارد. قابل ذکر است که باید از آن در جهت الیاف چوب استفاده شود تا پرداخت به خوبی صورت گیرد.
گاهی پیش می آید که سایش بیش از اندازه قطعه از ضخامت مورد نیاز کاسته و به کلیت کار صدمه وارد شود. بنابراین بهتر است که در این مواقع به کمک بتونه کاری شیارها و معایب کوچک را پوشانده و روی آنها را با سنباده نرم صاف کنید. 

ابزارهای پرداخت چوب

1- بسیار پیش آمده است که برای سمباده کاری در قسمت های مختلف یک قطعه، نیاز به چند نوع ابزار داشته باشیم که یکی از مهمترین آنها دستگاه سنباده برقی است. این ابزار سطحی صاف زیرین داشته و دارای پایه ای استکه به محور چرخان متصل می‌شود. روی این پایه یک لایه نسبتا نرم از جنس فوم سرد چسبیده شده که باید نسبت به گردش صفحه کاملا بالانس باشد. اگر در هنگام روشن کردن دستگاه صفحه لرزش داشت نشانه عدم تنظیم درست بوده و نیاز دارد که آنرا بالانس کنید.
برای انجام این تنظیم  کافیست قبل از چسباندن سمباده، روی فوم سرد ام دی اف ۳ یا ۶ میل چسبانده و با روشن کردن دستگاه، تخته سنباده را روی MDF گذاشته تا سطح آن کاملا صاف گردد. این کار برای انجام سنباده کاری در زمان طولانی بسیار مناسب است. با این کار از رسیدن حرارت به فوم جلوگیری شده و صفحه سنباده، عمر کارکرد بیشتری خواهد داشت. چسباندن  MDF  و سنباده باید با چسب صنعتی پاتکس صورت گیرد.
روش چسباندن صفحه سنباده به این شکل است که ابتدا هر دو سطح یعنی MDF و فوم به چسب پاتکس آغشته می شود و در محلی گرم قرار می گیرد. حرارت باعث چسبیدن بهتر دو قطعه به هم می شود. این منبع حرارتی می تواند نور خورشید یا بخاری باشد. بعد از چند دقیقه به سطح چسب خورده دست می زنیم، در صورتی که چسب به دستمان نچسبد زمان مناسبی است تا دو قطعه را روی هم گذاشته شده و چسبانده شود. با این کار می توانیم بهترین چسبندگی را ایجاد کنیم. این عمل برای چسباندن سنباده نیز تکرار می شود و صفحه سمباده آماده می گردد.


2- برای سطوح قوس دار باید صفحه سنباده را به همان صورت درست کرد. برای این منظور باید فوم سرد را ضخیم تر در نظر گرفت. سپس با روشن کردن دستگاه و با استفاده از تخته سنباده سطح فوم را به شکل قوس دار درآورد، سپس سنباده را روی آن چسباند. برای انجام دقیق تر کار نیاز است که با فاصله های منظم لبه سنباده با قیچی برده شده تا به طور کامل روی صفحه قوس دار قرار گیرد.


3- جهت سنباده زدن شیار و حفره باید از فرچه سمباده کمک گرفت. برای سنباده کاری شیارها کافیست چند عدد سنباده را به صورت گرد برش زده، سپس مرکز آن را سوراخ نمود. سپس سمباده ها را پشت و رو روی هم قرار داد. می توان آنها را به وسیله ی یک پیچ و مهره به هم متصل کرد. با این کار می توان پیچ را به دریل بسته و با قراردادن سنباده داخل شیارها، آن ها را به راحتی سمباده کاری کرد. سنباده کاری کارهای منبت شده و هر کاری که دارای خلل و فرج است نیز به همین روش انجام می شود. با این تفاوت که برای این کار باید سمباده را چاک چاک کرد تا به حفره ها وارد شده و سنباده کاری را انجام دهد. در روشی دیگر سمباده را به شکل مربع برش داده و مانند ستاره رو هم قرار گیرند تا گوشه ها درون شیار یا حفره را تمیز نماید.


4- سند بلاست
نوعی دیگر از پرداخت است که برای بافت نرم چوب های بهاره و تابستانه استفاده می شوند. از بین تمامی نژادها چوب نراد بهترین گزینه برای سندبلاست است.


برای سندبلاست کردن چوب دو روش وجود دارد

 

پرداخت چوب با فرچه سیمی


دستگاه سندبلاست


این دستگاه مخزنی پر از دانه های ریز ساینده دارد. در دستگاه سنباده دانه های سیلیس ریخته می شود و این دانه ها توسط یک نازل که فشار باد بسیار قوی در پشت آن قرار دارد پرتاب می شوند. دانه های سیلیس به سمت چوب یا هر متریال دیگری پرتاب می شود و از روی سطح آن بار برداری می کند.
دانه های سیلیس با برخورد با سطح چوب بافت نرم را می خورند و بافت سفت را باقی می گذارند. در مقابل نازل پرتاب یک مکنده قوی قرار دارد که دانه های سیلیس را مکیده و به مخزن سیلیس باز می گرداند.
ریز بودن یا درشت بودن دانه های سیلیس و همچنین فشار باد در برداشتن عمق بافت نرم چوب تاثیر زیادی دارد. البته مدت زمان‌ نگهداری نازل در مقابل چوب نیز موثر است. شاید بتوان این روش را از سریع ترین روش های سند بلاست چوب دانست ولی از لحاظ کیفیت سطح بهترین گزینه برای سند بلست کردن نیست.


 فرچه سیمی 


در این روش فرچه سیمی به ماشین پولیش بسته می شود و با قرار دادن آن روی سطح چوب و حرکت در جهت الیاف، بافت نرم چوب برداشته می شود. باید توجه داشته باشیم که جهت گردش فرچه باید همسو با جهت الیاف باشد تا بافت چوب آسیب نبیند. برای این که کار آسان تر شود و نتیجه بهتری به دست آید بهتر است قبل از فرچه کشیدن، سطح چوب توسط مشعل گازی یا سشوار صنعتی سوزانده شود. این کار باعث می شود بافت نرم چوب بسوزد و راحت‌تر با برخورد با فرچه برداشته شود.
پس از برداشتن بافت نرم، سطح کار کاملاً برجسته می‌شود و می‌توان توسط فرچه سمباده به راحتی داخل خلل و فرج آن را پرداخت نمود. در سند بلست کردن بر خلاف کارهای دیگر، ترک ها و گره ها و حتی برخی شکستگی ها می تواند به زیبایی کار بیافزاید و نیازی به ترمیم آنها نیست.

884

بازگشت

rating
نام
ایمیل
نظر