اگرچه اره میزی و رنده دستگاههایی برای بریدن دقیق چوب و ایجاد ضخامت مشخص هستند اما هیچکدام از اینها تا زمانی که حداقل یکی از لبههای چوب صاف نباشد کارایی ندارد. بهترین ابزار برقی برای این کار ماشین کف رنده است که البته در بازار به کف رند هم گفته میشود. کف رنده دستگاهی برای صاف کردن سطح چوب و ایجاد زاویه قائمه در قسمت لبه قطعه کار است. دستگاه کف رنده یکی از اصلیترین دستگاههای نجاری است که در کارگاههای نجاری و کارخانههای چوب مورد بهره برداری قرار می گیرد. برای استفاده از چوب در دستگاههایی مانند اره نواری باید اول دو طرف چوب را صاف کنید. برای این کار چوب را به صورت افقی روی دستگاه قرار دهید.
ساختار ماشین کف رنده
کف رنده از دو میز تشکیل شده است که بین آنها توپی و تیغه قرار دارد. تعداد تیغهها با توجه به نوع دستگاه ممکن است ۲ یا بیشتر باشد. با قرار دادن چوب روی میز ورودی قطعه کار در امتداد کف رنده و روی تیغه حرکت کرده و سپس قطعه کار از میز دوم که به آن میز خروجی گفته میشود، خارج میشود. ارتفاع میز خروجی و قسمت بالای کاتر و تیغهها یکسان است اما ارتفاع میز ورودی با توجه به میزان رنده شدن چوب تنظیم میشود. اگر چوب بیشازحد ناصافی، گودی یا برجستگی دارد، میتوانید عمق بیشتری از سطح چوب را رنده کنید تا سریعتر سطحی صاف و تراز روی چوب ایجاد شود اما رنده کردن چوب بهصورت عمیق و بار برداری زیاد کار درستی نیست و توصیه میشود بجای این کار، در چند مرحله و هر بار مقدار بسیار کمی از سطح چوب را رنده کنید تا سطح چوب صاف شود.
دستگاه کف رنده دارای حفاظ است که به کمک آن میتوانید روی لبه کار زاویه قائم یا اریب ایجاد کنید. حفاظ دستگاه کف رنده صفحهای کم عرض با طولی برابر میز بوده که روی آن قرار میگیرد. وقتی فنس بهصورت عمود بر میز و کاتر تنظیم میشود، باید یک لبه چوب را محکم به آن فشار دهید تا برش با زاویه کاملاً قائمه ایجاد شود. فنس میتواند بهصورت اریب تنظیم شود و برش یا زاویه اریب ایجاد کند که برای استفاده در اتصالهای فارسی بسیار مناسب است.
ممکن است قطعه کار خیلی نازک یا کوچک باشد، به همین جهت برای رعایت ایمنی بیشتر در این موارد از دستگیره مخصوص و قطعه چوبی برای فشار دادن قطعه اصلی استفاده کنید تا از آسیب احتمالی به انگشتانتان جلوگیری کنید. استفاده از شاسی اره میزی برای اعمال فشار روی چوب بسیار مناسب است. با این کار دست در برش و هدایت چوب دخیل نمیشود و قطعه کار محکم مقابل فنس و روی میز قرار میگیرد.
برای کاهش اصطکاک همیشه باید ابزار و ماشینهای نجاری خود را تمیز کرده و خاکاره و گرد و غبار روی دستگاه را پاک کنید. تمیز نگه داشتن میز کار دستگاه کف رنده علاوه بر کاهش اصطکاک، از پرت شدن خاک اره و گرد و غبار به چشمتان جلوگیری میکند. بهترین کار استفاده از وسیلهای مانند مکنده است تا همیشه از تمیز بودن ابزار خود از هرگونه گرد و غباری مطمئن شوید.
قطعه کار را با فشار مختصر به سمت تیغه هدایت کرده و در صورت نیاز با افزایش فشار قطعه کار را کنترل کنید. پس از عبور قسمت سر چوب از روی تیغه همانطور که چوب را به سمت جلو هدایت میکنید، با قرار دادن دست چپ روی نوک چوب سعی کنید قطعه کار را کاملاً کنترل کنید. با نزدیک شدن تیغه به قسمت انتهایی چوب، دست راست خود را از روی آن بردارید و روی چوب در قسمت میز خروجی قرار دهید و کار را تا زمانی که رنده کردن قطعه کار به اتمام برسد ادامه دهید.
صاف کردن سطح چوبهای گود نیاز به کمی تکنیک دارد. نکتهای که در کار با این نوع چوبها باید در نظر بگیرید این است که صاف کردن قسمت گود چوب آسانتر از صاف کردن قسمت برآمده چوب است.
برای صاف کردن قسمت برجسته چوب باید تا جایی که میتوانید روی چوبی که در قسمت میز ورودی قرار دادهاید، فشار وارد کنید تا قسمت برجسته آن از بین برود. با تکرار این کار در چند مرحله سطح چوب صاف میشود.
1- با استفاده از کف رنده میتوان انواع چوبهای سخت و نرم را رنده کرد اما از این وسیله نمیتوان برای رنده کردن MDF، تختههای چندلایی یا هر نوع چوب مصنوعی استفاده کنید زیرا باعث تکه تکه شدن و لبه پریدگی تیغهها شود.
2- قبل از روشن کردن دستگاه از سالم بودن تیغه ها مطمئن شوید.
3- بهتر است تیغه یدک وجود داشته باشد تا در صورت نیاز پروژه نخوابد اگر از تیغه خراب استفاده کنید احتمال ایجاد خطی روی سطح کار وجود دارد که برای مسطح کردن آن باید چوب سنباده شود.
4- همیشه قبل از استفاده از کف رنده، سطح چوب و زوایای آن را بهخوبی بررسی کنید تا مطمئن شوید هیچ جسم فلزی روی آن وجود ندارد زیرا هر جسم فلزی میتواند موجب آسیب تیغهها شود.
5- چنانچه از تکه چوبهای اضافی یا بازیافتی استفاده میکنید، میتوانید با استفاده از فلزیاب، تکههای فلزی را جدا کنید.